Optometrisch Onderzoek

Bij een Optometrie onderzoek kan de optometrist je ogen medisch onderzoeken en problemen tijdig signaleren. Voordat er gestart wordt met de onderzoeken neemt de optometrist eerst een anamnese af en vraagt over de gezondheid van de  ogen, de algemene gezondheid, werkomstandigheden, levensstijl en of er oogheelkundige afwijkingen zijn in jouw familie en vraagt naar eventuele oog-klachten.

Daarna begint de optometrist met  een aantal onderzoeken. Niet elk onderzoek wordt standaard uitgevoerd, dit is afhankelijk van jouw situatie. Voor een goede indruk van de gezondheid van je ogen en het zicht, voert de optometrist vaak deze onderzoeken uit:

 

De optometrist let ook op een heel aantal andere zaken, zoals je oogbewegingen, pupilreacties, kleurenzien en je gezichtsveld. Als het nodig is, kan de optometrist aanvullend nog een aantal optometrische onderzoeken doen om meer duidelijkheid te krijgen over mogelijke aandoeningen. Omdat Judith als optometrist nauw samenwerkt met de oogartsen van het ziekenhuis,  bezoeken veel hoornvliespatiënten het Contactlenscentrum-WFG. In veel gevallen worden dan speciale medische contactlenzen aangemeten. Het hoornvlies kan worden onderzocht met een spleetlamp en een corneatopograaf en zo nodig kunnen er foto’s worden gemaakt van het oog.

 

 

Recent is er in de praktijk een funduscamera bijgekomen, waardoor ook uitgebreide screening en het monitoren van afwijkingen van het netvlies kan worden verricht. Denk hierbij aan het onderzoek bij glaucoom, diabetische retinopathie, maculadegeneratie of hoge myopie en dergelijke.

De optometrist bespreekt de uitkomsten van de onderzoeken met je en je krijgt een open en eerlijk advies betreffende jouw ogen. De uitkomsten kunnen verschillende resultaten hebben. Zo kan het zijn dat de optometrist het advies geeft om een bril, contactlenzen  aan te schaffen. Als er afwijkingen geconstateerd worden, kan het zijn dat direct wordt doorverwezen via de huisarts naar de oogarts of orthoptist en in dat geval zijn de lijnen naar het ziekenhuis kort.

Nieuwsgierig geworden?