Soorten lenzen

groen oog

De vormstabiele lenzen zijn er in alle maten en sterktes en met de komst van nieuwe materialen is het comfort aanzienlijk verbeterd t.o.v. de oude harde niet zuurstof doorlaatbare lenzen van vroeger.

Vormvaste lenzen geven het scherpste beeld en gaan veel langer mee dan de zachte lenzen. De nieuwe hoog zuurstof doorlaatbare materialen zorgen voor een snelle gewenning en een hoger draagcomfort door de goede bevochtiging. Zeker de komst van de Conform lens, die op de duizendste millimeter nauwkeurig  het oog volgt in vorm door aanzetting met de topograaf, bied een uitstekende mogelijkheid om heel comfortabel ” harde” lenzen te dragen. Omdat deze lenzen groter zijn dan de meeste andere harde lenzen, blijven de lenzen goed op hun plek zitten. Dit maakt dat je makkelijker aan de lenzen went.

Vormvaste lenzen kunnen uitgevoerd worden met of zonder cilinder en er is geen beperking in de sterkte. Deze lenzen worden gebruikt als er sprake is van astigmatisme. Hierbij is de vorm van het oog niet mooi rond, maar ovaal en heeft het oog niet de vorm van een voetbal, maar van een rugbybal.

Ook lenzen met een leesdeel in dubbelfocus of multifocaal verlopend, zijn niet meer weg te denken uit de lenzenpraktijk. Deze lenzen hebben zowel de correctie voor de verte als voor het lezen, waardoor de leesbril niet meer nodig is. Bij de multifocale lenzen is er een zone ingeslepen die langzaam van verte tot de leessterkte verloopt. Hierdoor wordt de mogelijkheid geboden op elke afstand scherp te kunnen kijken, of het nu in verte met autorijden of tv is, of dichtbij op pc of in een boek.

Wij bieden u graag de mogelijkheid deze lenzen uit te testen tijdens een proefperiode.

Om een goede oogzorg te waarborgen, adviseren wij u om de ogen en de lenzen elk jaar te laten controleren. Wij maken gebruik van een oproepsysteem, zodat u dit niet kunt vergeten. Tevens is het mogelijk om de harde lenzen te “verzekeren” via het Lens Service Certificaat. Deze verzekering dekt de kosten van de controles en biedt korting bij het nabestellen van contactlenzen en vloeistoffen.

lens

Zachte lenzen bestaan uit een zacht vochtopnemend materiaal wat een hoog draagcomfort biedt in alle omstandigheden. De maandlenzen of 2 weken- lenzen vervang je snel zodat een optimaal zicht en zuurstofdoorlaatbaarheid behouden blijft . Het nieuwste Silicone Hydrogel materiaal, geeft ook de mensen met weinig traanvocht of voor diegene die erg droge werk- en leefomstandigheden heeft, de kans om comfortabel zachte lenzen te gaan dragen. Zeker de nieuwste generatie maandlenzen : Acuvue Vita, Ultra en Biofinity Energys bieden uitstekend zicht en comfort zelfs bij veel beelschermwerk of droge ogen.

Het meest frisse en veilige systeem blijft altijd de daglens; ideaal om naast de bril te dragen, optimaal comfort omdat de lens altijd schoon is. De daglens is uitvoerbaar in een grote sterkte range en ook met een cilinder of leesdeel voor de 40- plussers.

Zachte lenzen kunnen ook uitgevoerd worden met een cilinder sterkte om astigmatisme te corrigeren. Ook voor mensen boven de 40 jaar is er een oplossing voor als het lezen dichtbij niet goed meer gaat met een  multifocale zachte lens of het gebruik van monovisie, waarbij 1 oog in de verte kijkt en het andere oog leest. Hierdoor is het niet meer nodig om een leesbril te dragen over de vertelenzen heen. De multifocale lenzen hebben een speciale zone waar de sterkte voor het lezen in verwerkt is. Daardoor blijft het mogelijk op elke afstand scherp te kijken, zowel bij autorijden of tv kijken als bij computerwerk of lezen.

Na het opmeten en screenen van de ogen krijgt u een onafhankelijk advise over welke lens het best bij u past en wij bieden graag de mogelijkheid deze lenzen uit te proberen tijdens een proefperiode.

oog-close-upDit zijn lenzen die doorgaands in samenwerking met de oogarts worden aangemeten. Het gaat hierbij om situaties waarbij iemand niet geholpen kan worden met een bril. Voorbeelden hiervan zijn: keratoconus, onregelmatige hoornvliesvorm, irregulair astigmatisme, na een hoornvliestransplantatie, hoornvliesdystrofie of na een trauma aan het oog. Ook een zeer hoge sterkte boven de 10,00 dpt. valt onder de medische indicatie.

In veel van deze gevallen worden speciale vormstabiele lenzen aangemeten, soms lenzen die net zo groot als het hoorvlies zijn, soms ook lenzen die groter zijn en op het oogwit rusten de zgn scleralenzen. Dit soort lenzen woorden doorgaans door de ziektekostenverzekering vergoed volgens voorwaarden van uw verzekering.

Medische lenzen kunnen ook zachte lenzen zijn als er bijvoorbeeld een verbandlens nodig is, na een operatie of bij een grote beschadiging aan het oog.

Soms krijgen mensen een lens aangemeten waar ze niets door kunnen zien. Dit kan bijvoorbeeld bij mensen die dubbelzien om zo 1 oog af te dekken of na een trauma.van het oog. Hierbij wordt op de lens een iris en pupil geschilderd om het oog er cosmetisch als “normaal” uit te laten zien. Dit zijn de zogenaamde protheselenzen of irisprintlenzen. Deze lenzen worden ook gebruikt bij mensen die een beschadigde iris hebben en daardoor te veel last hebben van overvloedige inval van licht in het oog.

Ook deze speciale zachte lenzen worden  door uw basisverzekering vergoed volgens de voorwaarden van uw verzekering.

Voor het aanmeten van deze medische contactlenzen is een apart spreekuur ingericht, samen met een van de oogartsen.

 Om een goede oogzorg te waarborgen, adviseren wij u om de ogen en de lenzen elk jaar te laten controleren. Wij maken gebruik van een oproepsysteem, zodat u dit niet kunt vergeten. Tevens blijft u in deze gevallen onder controle bij uw oogarts.

beeld-6

Wil je geen bril of lenzen dragen, vraag dan naar nachtlenzen.

Nachtlenzen zijn een van de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van vormstabiele (harde) lenzen.

Deze vormstabiele lenzen draag je gedurende het slapen in de nacht. Zij vervormen gedurende het slapen de oppervlak van het hoornvlies en deze vervorming zorgt ervoor dat overdag zonder bril of lenzen een scherp zicht verkregen kan worden.

De lens heeft een hele specifieke pasvorm; hij is in het midden van de lens heel vlak, waardoor hij druk uitoefent op de nieuw gevormde epitheel cellen aan de oppervlakte van het hoornvlies.’s Nachts heeft het epitheel van het oog het grootste aantal celdelingen en dus zo veel mogelijk nieuw gevormde cellen. Bij het dragen van de nachtlens verschuiven deze cellen naar de buitenkant van het hoornvlies. Hierdoor wordt het hoornvlies in het centrum dunner en meer naar de buitenkant wat dikker en zo boots je de vorm van een min-glas na in het hoornvlies. Deze lenzen kunnen een sterkte van -0,50 tot -4,00 corrigeren.

Tijdens de 1e nacht dragen, doet de lens al 60% van zijn werk en na een week dragen, komt het oog op de maximale correctie. Als u stopt met het dragen van deze lens, komt het oog na ongeveer een week weer in zijn oude oorspronkelijke vorm terug.

De lenzen worden jaarlijks vervangen om deze goede zuurstofvoorziening optimaal te behouden.

Heel belangrijk bij het dragen van deze lenzen zijn de 3-maandelijkse controles van de ogen. Hierbij wordt de gezichtsscherpte bepaald, het hoornvlies uitgebreid gescreend en een topografie gemaakt van het hoornvlies. Deze controle is absoluut noodzakelijk om een optimale correctie van de sterkte te verkrijgen en de gezondheid en stabiliteit van het oog in tact te houden. Tevens vindt er bij het dragen van Nachtlenzen regelmatig een extra controle bij de oogarts plaats.

beeld-32

Dacht u als 40 + aan een bril te moeten, omdat het lezen lastiger wordt?

Het is tegenwoordig mogelijk om deze leesfunctie in een lens te verwerken. Er is een uitgebreid pakket aan lenstypes en materialen om voor iedereen een passende oplossing te kunnen bieden.

Multifocale lenzen hebben zowel een sterkte voor de verte als voor dichtbij. Het gebied dat voor dichtbij gebruikt wordt, werkt net als een multifocale bril; het loopt langzaam op in sterkte, zodat de scherptediepte bewaard blijft en zowel op het beeldscherm van de computer gekeken kan worden, als in de krant of een boek gelezen kan worden. Er zijn dus in de leessterkte verschillende zones verwerkt om op verschillende afstanden te kunnen kijken. De gewenning aan deze lenzen gaat doorgaands heel snel en gemakkelijk. Multifocale contactlenzen zijn er in harde vormstabiele lenzen en in zachte, veelal maandlenzen.

Het advies voor welke soort multifocale lenzen u geschikt bent, is sterk afhankelijk van uw dagelijkse bezigheden, oogconditie en wensen.

In enkele gevallen lukt het niet om aan een multifocale lens te wennen. In dat geval kan wel een oplossing gezocht worden met monovisie. Hierbij wordt een oog uitgerust met een lens voor veraf en het ander oog met een lens voor dichtbij.

Wel wordt dit dusdanig aangemeten zodat de bestaande samenwerking tussen de ogen gehandhaafd blijft en dus ook een scherp beeld voor de verte en dichtbij verkregen kan worden.

Als deze lenzen worden aangemeten, is het gebruikelijk dat de lenzen uitgetest gaan worden gedurende een proefperiode. Dit biedt de mogelijkheid de lenzen te testen in uw eigen levensomstandigheden, tijdens werk, sport of andere bezigheden.

Dit zijn in principe de nu meest voorkomende lenzen. Hieronder vallen alle maandlenzen, 2-weekslenzen, weeklenzen en daglenzen.

Sinds 15 jaar geleden de eerste stappen werden genomen naar het maandlens systeem, is het niet meer weg te denken in de huidige lenzen wereld. Gebleken is dat er een grote winst is behaald met de wegwerplens t.o.v. de oude conventionele jaarlens of 6-maandslens. De zuurstof doorlaatbaarheid is veel hoger, de lens blijft schoner, de lenzen zijn dunner en geven een veel beter draagcomfort. Daarbij komt dat het oog ook veel minder belast wordt met deze lenzen en op langere termijn minder kans op reactie geeft.

Ook in de wegwerplenzen is ontwikkeling doorgemaakt. Een grote verbetering in deze lenzen is het silicone hydrogel materiaal. Dit materiaal is het meest zuurstof doorlaatbaar en droogt veel minder snel uit tijdens het dragen van deze lenzen in ruimten met bijv. airco, of bij veel computergebruik en/of droge ogen. Het silicone hydrogel wordt geleverd in daglenzen, weeklenzen, 2-weekslenzen en maandlenzen en is ook leverbaar met cilinder of leesdeel. De nieuwste ontwikkeling is het lensmateriaal van Ultra, Acuvue Vita en Biofinity Energys, wat u helpt om comfortabel gedurende een maand lenzen te dragen bij veel beeldscherm werk of bij droge ogen.

Vraagt u om een vrijblijvende test met dit nieuwe lensmateriaal bij de specialist.

Vormstabiele cilinderlenzen

De vormstabiele lenzen zijn er in alle maten en sterktes en met de komst van nieuwe hoog zuurstofdoorlatende en silicone hydrogel materialen is het comfort aanzienlijk verbeterd t.o.v. de oude harde niet zuurstof doorlaatbare lenzen van vroeger.

Ook de nieuwe aanpastechnieken met de Corneatopograaf zorgen ervoor dat de lens op de duizendste millimeter nauwkeurig kan worden aangemeten, waardoor snelle gewenning optreed. Vormstabiele lenzen geven het scherpste beeld en gaan veel langer mee dan de zachte lenzen..

Bij vornmstabiele lenzen is er geen beperking in de sterkte en kunnen ze worden uitgevoerd zonder of met cilinder als er sprake is van astigmatisme. Hierbij is de vorm van het oog niet mooi rond, maar ovaal en heeft het oog niet de vorm van een voetbal, maar van een rugbybal.

Voor mensen boven de 40 jaar zijn er lenzen met een leesdeel met een multifocaal verloop zijn niet meer weg te denken uit de lenzenpraktijk. Deze lenzen hebben zowel de correctie voor de verte als voor het lezen, waardoor de leesbril niet meer nodig is. Hierdoor wordt de mogelijkheid geboden op elke afstand scherp te kunnen kijken, of het nu in verte met autorijden of tv is, of dichtbij op pc of in een boek.
Wij bieden u graag de mogelijkheid deze lenzen uit te testen tijdens een proefperiode.

Om een goede oogzorg te waarborgen, adviseren wij u om de ogen en de lenzen elk jaar te laten controleren. Wij maken gebruik van een oproepsysteem, zodat u dit niet kunt vergeten. Tevens is het mogelijk om de harde lenzen te “verzekeren” via het Lens Service Certificaat. Deze verzekering dekt de kosten van de controles en biedt korting bij het nabestellen van contactlenzen en vloeistoffen.

Zachte cilinderlenzen

Ook kunnen de zachte lenzen worden uitgevoerd met een cilinder sterkte. De lens wordt dan zodanig gemaakt dat hij zo min mogelijk kan draaien. De bovenkant van de lens wordt dunner gemaakt en de onderkant dikker, waardoor de lens alleen nog verticaal gaat bewegen en niet meer ronddraait zoals alle andere zachte lenzen. De cilinder sterkte wordt ingeslepen in 1 richting om de correctie te geven. Er is een ruim aanbod aan sterktes die geleverd worden.

Deze lenzen zijn leverbaar als maandlens, 2-weekslens en zelfs in daglenzen. Tevens kan in maandlenzen de combinatie gemaakt worden met een leesdeel.

Vraag ernaar bij uw specialist.