Header Optometrische Screening Contactlenscentrum WFG

Optometrische Screening

Bij een optometrisch onderzoek doet de optometrist medisch onderzoek bij je ogen om te kijken hoe gezond jouw ogen zijn. Zo worden eventuele oogproblemen tijdig gesignaleerd. Het onderzoek start met de anamnese. De optometrist vraagt over de algemene gezondheid, werkomstandigheden, levensstijl, of er oogheelkundige afwijkingen zijn in jouw familie en er wordt gevraagd naar eventuele oogklachten. De wachttijd voor een afspraak voor een optometrie consult is doorgaans 3 dagen. Voor spoed bij ernstige klachten wordt na gelang die klachten dezelfde dag een tijd gereserveerd of telefonisch advies uitgebracht. 

Als de anamnese is gedaan, begint de optometrist met een aantal onderzoeken. Elk oog is anders en daarom hoeft niet elk onderzoek standaard uitgevoerd te worden. Welk onderzoek de optometrist doet, hangt dus samen met jouw persoonlijke situatie. Ze stemt de onderzoeken dan af op jouw vragen en wensen.  Voor een goede indruk van de gezondheid van je ogen en het zicht, voert de optometrist vaak deze onderstaande onderzoeken uit. Voor een optometrisch onderzoek worden kosten in rekening gebracht. De kosten zijn afhankelijk van de onderzoeksvraag en kunnen varieren van € 27,50 tot € 75,00. Tevens werrken wij samen met het platform Ksyos, waarbij in sommige specifieke zorgvragen het onderzoek vergoed kan worden vanuit de verzekering.  Vraagt u van te voren na wat de kosten zijn voor het onderzoek wat u boekt. Wij streven ernaar om de wachttijden vopor een optometrisch onderzoek binnen een week te houden. Is er spoed aan de orde dan maken wij dezelfde dag na het spreekuur tijd of de volgende dag voor het spreekuur uit. In vakantie periodes kan dit anders zijn.

Onderzoek voorste segment van het oog

Oogmeting Contactlenscentrum WFG

Meting van gezichtsscherpte en bril of lens sterkte 

Hieruit vloeit het advies over een bril- en/ of lens sterkte voort

Werken jouw ogen goed samen? Contactlenscentrum WFG

Werken jouw ogen goed samen?

Het samen-kijken met 2 ogen, onderzoek bij “lui oog”, scheel zien en andere klachten met zicht. 

Topografie van het hoornvlies Contactlenscentrum WFG

Cornea topografie

Hierbij meten en bekijken we hoe de vorm van het hoornvlies is. Dit is standaard bij het aanmeten van contactlenzen.

Cilinderlenzen2 contactlenscentrum wfg - Hoorn NH
Oogdrukmeting Contactlenscentrum WFG

Oogdrukmeting m.b.v. I-Care tonometrie

Dit wordt gebruikt bij Glaucoom-screening.

Spleetlamponderzoek Contactlenscentrum WFG

Spleetlamponderzoek

Hierbij kijken we naar het voorste oogsegment: de oogleden, het hoornvlies, het oogwit (sclera), de voorste oogkamer, de iris, de ooglens, een deel van het glasvocht.

Onderzoek traanfilm Contactlenscentrum WFG

Traanfilm analyse

Onderzoek van droge ogen. 

Onderzoek oogleden droge ogen Contactlenscentrum WFG

Onderzoek van oogleden

Ook dit wordt gedaan bij onderzoek naar Droge ogen. We bekijken dan de conditie van de oogleden, Meiboomkliertjes en wimpers. Screening op MGD ( het verstopt zitten van de kliertjes van Meiboom veroorzaakt droge ogen en als het ontstoken raakt “strontjes” op het oog) en screening op Blefaritis; korstjes tussen de wimpers, rode ooglidranden en ontstoken ooglidranden.

Fotografie van het oog Contactlenscentrum WFG

Fotografie van het voorste oogsegment

Dit gebeurt m.b.v. de spleetlamp microscoop en alles van het voorste oogsegment kan daarbij gefotografeerd worden. Dit biedt ons de mogelijkheid om de ogen goed te monitoren op veranderingen.

Contactlenscentrum WFG assistente Roos van der Lee

Plan hier je afspraak

Bel ons op: 0229-266277
Mail ons op: contactlens@contactlenscentrum-wfg.nl

Onderzoek achterste segment van het oog

Netvliesfoto Contactlenscentrum WFG

Fundusfotografie

Hierbij bekijken we de conditie van het netvlies en de oogzenuw. Denk hierbij aan het onderzoek bij glaucoom, diabetische retinopathie,maculadegeneratie of hoge myopie en dergelijke. Het kan zijn dat het oog voor dit onderzoek gedruppeld wordt om de pupil voldoende wijd te maken. 

OCT-Scan:

Bij een OCT Scan kunnen we een zeer nauwkeurige indruk krijgen d.m.v. een soort echografie met licht in plaats van geluidsgolven. Het licht wordt weerkaatst tegen het netvlies en zo kan het netvlies in gekleurde laagjes zichtbaar gemaakt worden. Een scheurtje of andere afwijking is zo snel te herkennen. Ook de oogzenuw kan zo in beeld gebracht worden voor het opsporen van bijvoorbeeld Glaucoom. Het is een pijnloos onderzoek waarbij je achter een apparaat zit en wat licht in het oog krijgt. Soms moeten voor onderzoeken als de OCT en de Fundusfoto, de ogen gedruppeld worden om de pupillen wat te verwijden. De druppels werken ongeveer voor 6 uur en dan gaat de pupil weer terug naar zijn normale grootte.

Contactlenscentrum WFG assistente Roos van der Lee

Plan hier je afspraak

Bel ons op: 0229-266277
Mail ons op: contactlens@contactlenscentrum-wfg.nl