Header Optometrische Screening Contactlenscentrum WFG

Optometrische Screening

Start onderzoek:

Bij een optometrisch onderzoek doet de optometrist medisch onderzoek bij je ogen om te kijken hoe gezond jouw ogen zijn. Zo worden eventuele oogproblemen tijdig gesignaleerd. Het kan best zijn dat je zicht nog prima is, maar dat garandeert niet altijd dat je ogen helemaal gezond zijn. Daarom geven wij ook het advies aan nieuwe en bestaande klanten om in ieder geval bij aanvang een uitgebreid optometrisch onderzoek te doen en dan kan daarna een vervolg beleid op maat worden aangeboden.

Het onderzoek start met de anamnese. De optometrist vraagt over de algemene gezondheid, werkomstandigheden, levensstijl, of er oogheelkundige afwijkingen zijn in jouw familie en er wordt gevraagd naar eventuele oogklachten. Als dat in kaart is gebracht start de optometrist met het meten van de ogen en de verdere screening.

De wachttijd voor een afspraak voor een optometrie consult streven wij er naar om dit binnen 5 dagen te houden. Voor spoed bij ernstige klachten wordt na gelang die klachten en in overleg met de optometrist dezelfde dag een tijd gereserveerd of telefonisch advies uitgebracht en of direct doorverwezen naar een oogarts indien dat noodzakelijk is. 

Waarom een optometrisch onderzoek?

Als de anamnese is gedaan, begint de optometrist met een aantal onderzoeken. Elk oog is anders en daarom hoeft niet elk onderzoek standaard uitgevoerd te worden. Welk onderzoek de optometrist doet, hangt dus samen met jouw persoonlijke situatie en zorgvraag. Ze stemt de onderzoeken dan af op jouw vragen en wensen. Deze zorgvraag kan gaan over het zicht; welke sterkte heb je nodig, werken de ogen goed samen en kijk je in balans met rechts en links samen. Het zicht wordt belemmerd  als het oog te lang of te kort in lengte is gegroeid (bijziend of verziend), of als het hoornvlies onregelmatig vervormd is (astigmatisme).  Het zicht kan ook beperkt worden als er sprake is van Cataract (staar) of oogaandoeningen als Macula Degeneratie, Glaucoom, Diabetes, netvliesafwijkingen/slijtage bij hoge sterktes en meer. Een soms door mensen onderbelichte oorzaak van oogklachten is de conditie van de traanfilm en ook dit wordt uitgezocht binnen het optometrisch onderzoek. Kortom het is veel omvattende oogscreening die de gezondheid en conditie van jouw ogen in kaart brengt. Als je een goed zicht hebt, garandeert dat niet dat je oog altijd gezond is. Daarom is het , zeker bij de 40-plussers onder ons, belangrijk om regelmatig een onderzoek te laten doen. Denk maar aan een tandarts bezoek: of de tandarts kijkt alleen in je mond naar tanden en tandvlees, of er wordt een extra foto gemaakt. In dat laatste geval weet je exact hoe goed het echt gaat of dat er toch meer controles of behandeling nodig is.

Uitslag:

Als het onderzoek is afgerond, bespreekt de optometrist de resultaten en krijg je uitgebreid advies over de opties om de zorgvraag te verhelpen. In sommige gevallen betekent dat ook dat wij mensen gericht naar een specialist sturen voor behandeling van een oog- of ander systemisch lichamelijke aandoening.

Optometrist Judith Haring is ingeschreven in het kwaliteitsregister Paramedici en tevens aangesloten bij de OVN. ( Optometristen Vereniging Nederland) De optometristen werken dan ook binnen de grenzen van het Optometrie domein. Als de optometrist iets in jouw ogen ziet waaraan getwijfeld wordt omdat dit buiten dit domein valt, dan wordt je sowieso doorverwezen naar de oogarts en/of wordt er direct overleg gepleegd met de oogarts. Vanwege de nauwe contractuele samenwerking met de oogartsen van het Dijklander Ziekenhuis, zijn deze lijnen kort. Uiteraard doen wij ons uiterste best om de “zorgvraag” zo goed mogelijk op te lossen, maar mocht je niet tevreden zijn over onze dienstverlening, dan horen wij dat heel graag. Je kunt dit dan in de praktijk direct doorgeven en bespreken, maar het mag ook per mail of via deze website met een klachtenformulier.

 

Kosten optometrisch onderzoek:

Er zijn kosten verbonden aan een optometrisch onderzoek. De kosten zijn afhankelijk van de onderzoeksvraag en kunnen variëren van € 32,50 tot € 75,00. Tevens werken wij samen met het platform Ksyos, waarbij in sommige specifieke zorgvragen het onderzoek vergoed kan worden vanuit de verzekering.  Vraagt u van te voren na wat de kosten zijn voor het onderzoek wat u boekt. Wij streven ernaar om de wachttijden voor een optometrisch onderzoek binnen een week te houden. Is er spoed aan de orde dan maken wij dezelfde dag in overleg met de optometrist tijd of na triage verwijzen wij u daar waar nodig direct door.

Voor een goede indruk van de gezondheid van je ogen en het zicht, voert de optometrist vaak deze onderstaande onderzoeken uit.

 

Onderzoek voorste segment van het oog

Oogmeting Contactlenscentrum WFG

Meting van gezichtsscherpte en bril of lens sterkte 

Hieruit vloeit het advies over een bril- en/ of lens sterkte voort

Werken jouw ogen goed samen? Contactlenscentrum WFG

Werken jouw ogen goed samen?

Het samen-kijken met 2 ogen, onderzoek bij “lui oog”, scheel zien en andere klachten met zicht. 

Topografie van het hoornvlies Contactlenscentrum WFG

Cornea topografie

Hierbij meten en bekijken we hoe de vorm van het hoornvlies is. Dit is standaard bij het aanmeten van contactlenzen.

Cilinderlenzen2 contactlenscentrum wfg - Hoorn NH
Oogdrukmeting Contactlenscentrum WFG

Oogdrukmeting m.b.v. I-Care tonometrie

Dit wordt gebruikt bij Glaucoom-screening.

Spleetlamponderzoek Contactlenscentrum WFG

Spleetlamponderzoek

Hierbij kijken we naar het voorste oogsegment: de oogleden, het hoornvlies, het oogwit (sclera), de voorste oogkamer, de iris, de ooglens, een deel van het glasvocht.

Onderzoek traanfilm Contactlenscentrum WFG

Traanfilm analyse

Onderzoek van droge ogen. 

Onderzoek oogleden droge ogen Contactlenscentrum WFG

Onderzoek van oogleden

Ook dit wordt gedaan bij onderzoek naar Droge ogen. We bekijken dan de conditie van de oogleden, Meiboomkliertjes en wimpers. Screening op MGD ( het verstopt zitten van de kliertjes van Meiboom veroorzaakt droge ogen en als het ontstoken raakt “strontjes” op het oog) en screening op Blefaritis; korstjes tussen de wimpers, rode ooglidranden en ontstoken ooglidranden.

Fotografie van het oog Contactlenscentrum WFG

Fotografie van het voorste oogsegment

Dit gebeurt m.b.v. de spleetlamp microscoop en alles van het voorste oogsegment kan daarbij gefotografeerd worden. Dit biedt ons de mogelijkheid om de ogen goed te monitoren op veranderingen.

Contactlenscentrum WFG assistente Roos van der Lee

Plan hier je afspraak

Bel ons op: 0229-266277
Mail ons op: contactlens@contactlenscentrum-wfg.nl

Onderzoek achterste segment van het oog

Netvliesfoto Contactlenscentrum WFG

Fundusfotografie

Hierbij bekijken we de conditie van het netvlies en de oogzenuw. Denk hierbij aan het onderzoek bij glaucoom, diabetische retinopathie,maculadegeneratie of hoge myopie en dergelijke. Het kan zijn dat het oog voor dit onderzoek gedruppeld wordt om de pupil voldoende wijd te maken. 

OCT-Scan:

Bij een OCT Scan kunnen we een zeer nauwkeurige indruk krijgen d.m.v. een soort echografie met licht in plaats van geluidsgolven. Het licht wordt weerkaatst tegen het netvlies en zo kan het netvlies in gekleurde laagjes zichtbaar gemaakt worden. Een scheurtje of andere afwijking is zo snel te herkennen. Ook de oogzenuw kan zo in beeld gebracht worden voor het opsporen van bijvoorbeeld Glaucoom. Het is een pijnloos onderzoek waarbij je achter een apparaat zit en wat licht in het oog krijgt. Soms moeten voor onderzoeken als de OCT en de Fundusfoto, de ogen gedruppeld worden om de pupillen wat te verwijden. De druppels werken ongeveer voor 6 uur en dan gaat de pupil weer terug naar zijn normale grootte.

Contactlenscentrum WFG assistente Roos van der Lee

Plan hier je afspraak

Bel ons op: 0229-266277
Mail ons op: contactlens@contactlenscentrum-wfg.nl