Header aanmeten contactlenzen Contactlenscentrum WFG

Het aanmeten van contactlenzen

Waarom  is een aanmeting van contactlenzen belangrijk?

Het aanmeten en controleren van contactlenzen is en blijft specialistenwerk. Als je lange termijn lenzen wilt gaan dragen dan adviseren wij om vooraf een uitgebreid oog-onderzoek te doen. Eigenlijk is een gedegen onderzoek en regelmatige controle van de ogen en contactlenzen een must. Zo maar een lens uit het schap pakken bij een drogist of internet kan schadelijke gevolgen hebben voor je ogen.

Het is belangrijk dat je eerst laat testen of je ogen echt wel geschikt zijn:

  • Hoe is jouw ooggezondheid?
  • Hoe goed of matig is jouw traanfilm?
  • Hoe is jouw sterkte en vorm van je ogen?
  • Welke lenssoort past daar dan het beste bij?

Met een uitgebreid optometrisch onderzoek naar jouw oog-conditie en persoonlijke omstandigheden, kan een goed advies gegeven worden en contactlenzen comfortabel en veilig gedragen worden De optometrist bespreekt gezamenlijk welke lens geschikt is voor jouw ogen en leefomstandigheden. Je blijft ook onder controle als je lenzen gaat dragen. Hiermee voorkom je dat je ogen sneller achteruitgaan en je lenzen kunnen tussentijds aangepast worden op een nieuwe situatie. Veel mensen werken tegenwoordig langdurig met een computer in airco ruimtes. Hierdoor ontstaat snel een gevoel van droge ogen. Middels een controle van je ogen en contactlenzen kunnen wij adviseren of je nog wel de optimale lens hebt.  Ontwikkelingen van nieuwe producten  in contactlenzen, vloeistoffen en oogdruppels zijn steeds in beweging. Met een regelmatige controle blijf je bij en hebt je ook altijd een optimale lens en vloeistof.

Welke onderzoeken doen wij bij het aanmeten van contactlenzen?

Als je komt voor het aanmeten van contactlenzen, dan start de optometrist met een anamnese. Hierbij wordt gevraagd naar jouw wensen, gezondheid en dagelijkse bezigheden. Maar ook dingen als sport en hobby’s zijn hierin van belang.  Om te kijken welke contactlens het beste past bij jouw ogen en leefomstandigheden, wordt gekeken naar de gezondheid van je ogen. De optometrist test de kwaliteit van de traan laag, meet de sterkte van je ogen en beoordeelt de gezondheid van je ogen. Ook  maakt zij foto’s als uitgangspunt en controle voor latere check-ups. De vorm van de ogen wordt vastgelegd met een topografie, omdat daarmee de lens zo optimaal mogelijk qua pasvorm op maat gemaakt kan worden.

Advies en dan?

Alle meetwaarden bespreekt de optometrist met jou. Daaruit vloeit een open een eerlijk advies over welke lens en bijpassende vloeistof het beste past bij jou ogen. Als je geschikt bent voor het dragen van lenzen, dan kun je starten met een proefperiode. Dit geeft de mogelijkheid verschillende lenzen uit te testen om tot een optimaal resultaat te komen. Uiteraard volgt, voordat je start met het dragen van de contactlenzen, een uitgebreide instructie over het gebruik van contactlenzen. De optometrist legt de “spelregels” van het lenzen dragen uit: de zogenaamde “do’s en dont’s”.  Na de uitleg oefen je dan samen met de optometrist het in- en uitzetten van jouw contactlenzen.

Uiteraard beslis je samen met de optometrist of het een harde vormstabiele lens wordt, of een zachte maand- 2 weeks- of 1-dagslens. De kosten van de contactlenzen komen ook aan bod in dit gesprek. Pas na het onderzoek en tijdens het adviesgesprek komen jouw wensen en ons advies samen en weten welke lenzen de voorkeur hebben. Dan kunnen we ook exact het kostenplaatje blootgeven.

Wat zijn de kosten en wachttijden voor het aanmeten van lenzen?

Bij het aanmeten van contactlenzen worden het optometrisch onderzoek en de instructie in rekening gebracht. Het onderzoek neemt doorgaans een half uur in beslag en de instructie 45 minuten. Wij streven ernaar om de wachttijden kort en binnen een week te houden. De kosten van het optometrisch onderzoek  voor de aanmeting van contactlenzen inclusief de instructie, proeflenzen en  nacontrole bedragen € 75.00. De optometrist bepraat met jou welke lens het beste geschikt is en kan dan ook de exacte prijs aangeven tijdens het onderzoek.

De kosten van de vormstabiele contactlenzen is sterk afhankelijk van merk, materiaal en sterkte:

  • Enkelvoudige vormstabiele lenzen zijn leverbaar vanaf € 99,50 per lens.
  • Torische vormstabiele lenzen zijn leverbaar vanaf € 165,00 per lens.
  • Multifocale vormstabiele lenzen zijn leverbaar vanaf € 182.50 per lens.

Zachte contactlenzen zijn leverbaar als:

  • 1-dagslens vanaf € 33,50 per maand
  • 2-weekslenzen vanaf € 140,00 per 6 maanden incl. controle
  • Maandlenzen vanaf € 120,00 per 6 maanden incl. control

 

Wij streven ernaar om de wachttijden voor controles en aanmeten van contactlenzen binnen 1 week te houden. Bij een spoedgeval kan in overleg met de optometrist dezelfde dag een afspraak gemaakt worden indien dat na triage nodig is.

 

Topografie oog Contactlenscentrum WFG
Aanbrengen contactlens Contactlenscentrum WFG
Uithalen contactlens Contactlenscentrum WFG