Meiboomklierdysfuntie MGD:

MGD is een veel voorkomende aandoening van de oogleden, waarbij de kliertjes van Meiboom verstopt zijn geraakt of zelfs kunnen gaan ontsteken. Normaal zorgen deze kliertjes ervoor dat er een olielaagje op de  traanfilm komt zodat de traanlaag niet zo snel verdampt.  De kliertjes van Meiboom monden uit op de ooglidrand en zijn zichtbaar. Andere klieren zoals de klieren van Zeiss  produceren talg en komen uit in de haarfollikels van de oogleden.  Als deze klieren verstopt raken komt er een te kort aan olie op en in de traanfilm waardoor de tranen erg snel verdampen en klachten van erg droge ogen ontstaan. Bij ontstoken kliertjes ontstaat er een rode pijnlijke verdikking in het ooglid wat we in de volksmond een strontje noemen.

Blefaritis

Net als MGD is Blefaritis een aandoening van oogleden waardoor droge ogen en jeukende rode oogleden ontstaan. Hierbij raken de haarzakjes van de wimpers geïrriteerd en ontstoken omdat er te veel talg wordt geproduceerd wat aan de wimpers blijft plakken.  Omdat deze talg verzuurt, raakt de ooglidrand geïrriteerd. Bacteriën die normaal gesproken onschuldig zijn, kunnen ontstekingsreacties gaan geven. Vaak is Blefaritis chronisch en komt meer voor bij mensen die Acne, Eczeem, of Rosacea hebben. Ook veranderingen in de hormoonhuishouding heeft invloed op de vorming van Blefaritis. Hoe ouder we worden hoe meer kans er is op Blefaritis.

Symptomen MGD en Blefaritis:

Mensen met MGD en/of Blefaritis ervaren droge of vermoeide ogen, soms overmatig tranen door “reflextranen”, rode ogen, wisselende gezichtsscherpte door verdamping van de tranen, jeukende branderige ooglidranden, rode ooglidranden en schilfertjes of korstjes tussen de wimpers. Onbehandeld kan Blefaritis schade geven aan de oogleden.

 

Behandeling van MGD en Blefaritis

MGD kan worden behandeld door goede reiniging van de ooglidrand en massage. Alvorens de ooglidrand wordt gereinigd adviseren we een warmtemasker gedurende 5 minuten. Daarna de ooglidrand reinigen met een wattenstaafje of gaasjes met Blephasol of Blefacleandoekjes en na reiniging het ooglid masseren.

Bij behandeling van Blefaritis draait het vooral om goed schoonmaken van de ooglidranden tussen de wimpers. De aangeplakte talg kan zacht gemaakt worden middels een warmtemasker dat gedurende 5 minuten op de zelfde temperatuur blijft. Daarna kan met een gaasje of wattenstaafje de ooglidrand gereinigd worden met Blephasol om zoveel mogelijk vuil weg te halen; dit kan ook met Blephaclean doekjes of Blephademodex doekjes.

De behandeling van dagelijkse reiniging zal na een paar weken zijn vruchten afwerpen en de ooglidrand tot rust brengen en het droge ogen gevoel verminderen.

 

BlephEx behandeling

BlephEx behandeling:

Soms is behandeling met een warmtemasker en reinigingsdoekjes niet afdoende. Dan kan de reiniging ook machinaal plaatsvinden door de Optometrist met de BlephEx behandeling. Hierbij wordt het ook gereinigd met een elektrisch aangedreven sponsje met Blefasol. Het sponsje draait over de ooglidrand en verwijdert zo de korstjes en schilfers en overtollige talg en ontstekingsmateriaal tussen en om de wimpers. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten en is pijnloos; u ervaart bij de behandeling een masserend drukgevoel.

BlephEx is zeer effectief bij het behandelen van droge ogen door MGD en Blefaritis, BlephEx wordt ook vaak gedaan voor een staaroperatie of voor het ooglaseren om complicaties van droge ogen te voorkomen. Ook bij wat “oudere” lensdragers om lenzen te kunnen blijven dragen kan het een uitkomst zijn. Immers hebben we bij het ouder worden meer kans op Blefaritis en MGD, maar ontstoken ooglidranden gaan niet samen met contactlenzen.

De kosten van een BlephEx behandeling bedragen €75,00 en de behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Middels foto’s die gemaakt voor voor en na de behandeling kun je zelf ook het resultaat zien en kunnen wij als optometrist ook bij verdere follow-up controles goed monitoren of het schoon blijft en de klachten verminderen of dat een herbehandeling wederom noodzakelijk is. Blefaritis en MGD zijn doorgaans een chronische aandoeningen, waardoor reiniging van oogleden en wimpers een blijvend iets is.

 

Heb je last van droge ogen, branderige, jeukerige of pijnlijke ogen, laat dit dan altijd onderzoeken en vraag advies.

BlephEx behandeling bij MGD en Blefaritis