Header BlephEx behandeling contactlenscentrum WFG

BlephEx behandeling bij droge ogen

Hoe weet ik of ik droge ogen heb?

Veel mensen klagen over droge branderige ogen en denken dat dit normaal is. Het tegendeel is waar! Droge ogen kunnen een diversiteit aan oorzaken hebben, maar veel daarvan verbeteren snel met de juiste behandeling. Een van de hoofdoorzaken van het hebben van droge ogen is MGD en/of Blefaritis. Droge ogen kunnen ook ontstaan als de traanklier het af laat weten of als er afwijkingen zijn aan de stand van de ogen of oogleden. Hierbij ervaren  mensen droge of vermoeide ogen, zanderig/ branderig gevoel,  soms overmatig tranen door “reflextranen”. Ook kunnen ogen rood en bloeddoorlopen  worden, wisselende gezichtsscherpte door verdamping van de tranen, jeukende branderige ooglidranden, rode ooglidranden en schilfertjes of korstjes tussen de wimpers.

Judith en Annemieke van Contactlenscentrum-WFG raden altijd aan om een onderzoek te doen naar de oorzaak van droge ogen. Dit omdat dan betere begeleiding en behandeling gegeven kan worden om het probleem op te lossen.  Droge ogen komt niet alleen voor bij contactlensdragers die dan merken dat de lenzen minder lang gedragen kunnen worden. Maar het komt ook voor bij de niet lensdragers, zeker in geval van veel starende bezigheden zoals werken op een pc.

Wat kun je doen bij droge ogen?

Belangrijk is om de oorzaak te laten onderzoeken. Waarom heb  je droge ogen? Zo kun je met behandelen de oorzaak soms wegnemen of leefsituaties aanpassen, waardoor de oorzaak minder invloed heeft. Veel mensen werken dagelijks langdurig achter een beeldscherm. Onderzoek wijst uit dat er dan zeker tot 3 x minder geknipperd wordt, je traanbuffer is dan snel verbruikt en het brandrige jeukende gevoel steekt de kop op. Als oplossing kun je dan al jezelf aanleren om na elke 20 minuten even over je scherm heen in de verte te kijken, je ogen even rust te gunnen en als we in de verte kijken knipperen we automatisch meer. Tevens kun je de luchtvochtigheid in de omgeving verbeteren met luchtbevochtigers. Een 2e grote oorzaak is het slikken van medicatie. Een noodzakelijk iets, maar veel medicijnen beïnvloeden de kwaliteit van de tranen, waardoor droge ogen kunnen ontstaan. Dan kun je het oog extra gaan bevochtigen met kunsttranen. Elke kunsttraan heeft hierin zijn eigen werking. Welke kunsttraan voor welk oog geschikt is, hangt af van de kwaliteit van jouw traanfilm op dat moment en je leefsituatie en klachten. Het is vaak niet zomaar opgelost met elke druppel.

Kun jij met droge ogen contactlenzen dragen?

In veel gevallen is er zeker een optie voor het dragen van contactlenzen bij droge ogen! Bij onderzoeken die wij hierin doen, blijkt de oorzaak van droge ogen veelal deels oplosbaar te zijn, waardoor klachten door de droge ogen op een laag pitje komen. En dan kunnen we, na behandeling van de droge ogen, gelijk aan de slag met contactlenzen. Wel moeten we er rekening mee houden dat droge ogen chronisch kan zijn en dat klachten soms minder zijn en soms meer zijn. Je kunt dus niet elke willekeurige contactlens gaan dragen. Bij Contactlenscentrum WFG werken wij niet merk-gebonden, wat inhoudt dat alle soorten leverbaar zijn en wij dus ook gericht kunnen kijken welk materiaal in jouw leefomstandigheden met jouw oogconditie het beste comfort geeft. Draag je niet de goede lens, gebruik je niet de juiste bijbehorende vloeistof dan heb je bij droge ogen en contactlenzen vaak klachten als waziger zicht gedurende de dag, droog gevoel, rode ogen, minder draagcomfort: je voelt je lenzen steeds zitten en dat irriteert. Dat kan dus opgelost worden als je de juiste lens voor jouw ogen draagt.

Droge ogen en pathologie:

Het kan zijn dat je ogen zo droog zijn, dat daardoor je hoornvlies kapot gaat en schraal wordt. dat is erg pijnlijk. Dit is bijvoorbeeld bij het syndroom van Sicca of Sjogren, maar kan ook veroorzaakt worden door een trauma aan de oogleden of een oogspierverlamming waardoor het oog niet goed meer sluit. In deze gevallen meten wij juist contactlenzen aan, maar dan een medische contactlens. Dan fungeert de contactlens als bescherming tegen uitdrogen van het oogoppervlak. Soms meten we daarbij een bandagelens aan; als pleister op de wond. Ook een scleralens kan uitkomst bieden. Deze vormstabiele lens bestrijkt een groot deel van het oog en beschermt zo tegen uitdroging. Deze speciale contactlenzen worden aangemeten in samenwerking met de oogarts en zijn dan op medische indicatie.

Bij Contactlenscentrum WFG doen Judith en Annemieke onderzoek bij jouw ogen en kunnen ze daarna advies op maat geven om je klachten te verlichten. Ervaar je droge ogen? Dan nodigen wij jou graag uit om een afspraak op het spreekuur te maken voor onderzoek en advies.

Wat is MGD en/of Blefaritis?

MGD: Meiboom klier dysfunctie geeft een te kort aan olie die op de traanfilm ligt. Deze olielaag gaat juist verdamping tegen van de traanlaag. Als de klieren, die in de ooglidrand zitten,niet goed meer functioneren, ontstaan dus droge ogen. Dit kan komen bij dames t.g.v. make up die wordt aangebracht op de ooglidrand; dan verstoppen de klieren als het ware. Het kan ook veroorzaakt worden door het niet volledig knipperen van het ooglid of niet vaak genoeg knipperen. Veelal is dit bijvoorbeeld het geval bij veel beeldschermwerk. De aangemaakte olie wordt dan niet voldoende uit de klier geperst bij de knipperslag en stolt. Als er op dat moment net een bacterie opgesloten wordt in de meiboomklier, dan kan dat een ontsteking veroorzaken die we in de volksmond kennen als “strontje” of “stijg op het oog.

Blefaritis: Dit is een ontsteking van de talgkliertjes en haarzakjes van de wimpers. Blefaritis is  chronisch en dat betekend dat de klachten blijvend zijn. Bij goede behandeling kunnen de lachten wel aanzienlijk verminderen.  Er kan onderscheid gemaakt worden tussen anterieure blefaritis en posterieure blefaritis. Bij de anterieure blefaritis is de ooglidrand ontstoken. Bij de posterieure blefaritis zijn  de afvoergangen van de talgkliertjes ontstoken. Daardoor is er minder of juist meer talg. Blefaritis kan ook een combinatie zijn van de twee vormen tegelijkertijd.  Hierbij ontstaan er korstjes tussen de wimpers en vallen wimpers uit. Deze ontstekingsreactie van het ooglid geven klachten als jeuk, pijnlijke en rode ooglidranden en droge ogen.  Onbehandeld kan Blefaritis schade geven aan de oogleden.

Hoe behandel ik MGD en/of Blefaritis?

Het is heel belangrijk om de ooglidranden bij Blefaritis en MGD goed schoon te houden.  Bij het behandelen van MGD en/of Blefaritis verwarm je het ooglid dagelijks gedurende 5 minuten met warme oogkompressen. Dit kan d.m.v. de Blepha Eyebag  of het Eyecure masker. Met het verwarmen smelt de talg die opgesloten zit in de klieren en worden korstjes tussen de wimpers zacht.  Na verwarmen maak je de wimpers goed schoon met Blephasol waardoor korstjes verminderen.  Vervolgens masseer je het ooglid om zo de zacht geworden talg uit de klieren te laten vloeien. Hiermee maak je de klieren weer gangbaar en vloeit de olie weer bij elke knipperslag uit de klier over de traanlaag. Klachten van droge ogen zullen dan snel verminderen.

Soms is de Blefaritis heel hardnekkig. Daarbij kan de optometrist goed helpen met een BlephEx behandeling. Dan worden de wimpers machinaal grondig schoongemaakt en kun je het zelf daarna bijhouden met dagelijkse reiniging. Wil je weten hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk dan het animatiefilmpje hieronder.

Meiboomklierdysfuntie MGD

Meiboomklierdysfuntie MGD:

MGD is een veel voorkomende aandoening van de oogleden, waarbij de kliertjes van Meiboom verstopt zijn geraakt of zelfs kunnen gaan ontsteken. Normaal zorgen deze kliertjes ervoor dat er een olielaagje op de  traanfilm komt zodat de traanlaag niet zo snel verdampt.  De kliertjes van Meiboom monden uit op de ooglidrand en zijn zichtbaar. Andere klieren zoals de klieren van Zeiss  produceren talg en komen uit in de haarfollikels van de oogleden.  Als deze klieren verstopt raken komt er een te kort aan olie op en in de traanfilm waardoor de tranen erg snel verdampen en klachten van erg droge ogen ontstaan. Bij ontstoken kliertjes ontstaat er een rode pijnlijke verdikking in het ooglid wat we in de volksmond een strontje noemen.

Blepharitis

Blefaritis

Net als MGD is Blefaritis een aandoening van oogleden waardoor droge ogen en jeukende rode oogleden ontstaan. Hierbij raken de haarzakjes van de wimpers geïrriteerd en ontstoken omdat er te veel talg wordt geproduceerd wat aan de wimpers blijft plakken.  Omdat deze talg verzuurt, raakt de ooglidrand geïrriteerd. Bacteriën die normaal gesproken onschuldig zijn, kunnen ontstekingsreacties gaan geven. Vaak is Blefaritis chronisch en komt meer voor bij mensen die Acne, Eczeem, of Rosacea hebben. Ook veranderingen in de hormoonhuishouding heeft invloed op de vorming van Blefaritis. Hoe ouder we worden hoe meer kans er is op Blefaritis.

Heb jij last van droge ogen? Maak dan een afspraak voor onderzoek en advies via onderstaande button.

Droge ogen contactlenscentrum WFG

Behandeling van MGD en Blefaritis

MGD kan worden behandeld door goede reiniging van de ooglidrand en massage. Alvorens de ooglidrand wordt gereinigd adviseren we een warmtemasker gedurende 5 minuten. Daarna de ooglidrand reinigen met een wattenstaafje of gaasjes met Blephasol of Blefacleandoekjes en na reiniging het ooglid masseren.

Bij behandeling van Blefaritis draait het vooral om goed schoonmaken van de ooglidranden tussen de wimpers. De aangeplakte talg kan zacht gemaakt worden middels een warmtemasker dat gedurende 5 minuten op de zelfde temperatuur blijft.

Daarna kan met een gaasje of wattenstaafje de ooglidrand gereinigd worden met Blephasol om zoveel mogelijk vuil weg te halen; dit kan ook met Blephaclean doekjes of Blephademodex doekjes.

De behandeling van dagelijkse reiniging zal na een paar weken zijn vruchten afwerpen en de ooglidrand tot rust brengen en het droge ogen gevoel verminderen.

Heb je last van droge ogen, branderige, jeukerige of pijnlijke ogen, laat dit dan altijd onderzoeken en vraag advies.

Header BlephEx behandeling contactlenscentrum WFG

BlephEx behandeling

BlephEx behandeling:

Soms is behandeling met een warmtemasker en reinigingsdoekjes niet afdoende. Dan kan de reiniging ook machinaal plaatsvinden door de Optometrist met de BlephEx behandeling. Hierbij wordt het ook gereinigd met een elektrisch aangedreven sponsje met Blefasol. Het sponsje draait over de ooglidrand en verwijdert zo de korstjes en schilfers en overtollige talg en ontstekingsmateriaal tussen en om de wimpers. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten en is pijnloos; u ervaart bij de behandeling een masserend drukgevoel.

BlephEx is zeer effectief bij het behandelen van droge ogen door MGD en Blefaritis, BlephEx wordt ook vaak gedaan voor een staaroperatie of voor het ooglaseren om complicaties van droge ogen te voorkomen. Ook bij wat “oudere” lensdragers om lenzen te kunnen blijven dragen kan het een uitkomst zijn. Immers hebben we bij het ouder worden meer kans op Blefaritis en MGD, maar ontstoken ooglidranden gaan niet samen met contactlenzen.

Heb je last van droge ogen, branderige, jeukerige of pijnlijke ogen, laat dit dan altijd onderzoeken en vraag advies.