Bij een Optometrie onderzoek kan de optometrist je ogen medisch onderzoeken en problemen tijdig signaleren. Voordat er gestart wordt met de onderzoeken neemt de optometrist eerst een anamnese af en vraagt over de gezondheid van de  ogen, de algemene gezondheid, werkomstandigheden, levensstijl en of er oogheelkundige afwijkingen zijn in jouw familie en vraagt naar eventuele oogklachten.

Daarna begint de optometrist met een aantal onderzoeken. Niet elk onderzoek wordt standaard uitgevoerd, dit is afhankelijk van jouw situatie. Voor een goede indruk van de gezondheid van je ogen en het zicht, voert de optometrist vaak deze onderzoeken uit:

Optometrisch-onderzoek-contactlenscentrum-wfg

  • Meting van gezichtsscherpte en bril of lens sterkte 

   Hieruit vloeit het advies over een bril- en/ of lens sterkte voort

  • Binoculair onderzoek

   Het samen-kijken met 2 ogen, onderzoek bij “lui oog”, scheel zien en andere klachten met zicht.

   

   

  Onderzoek voorste segment van het oog:

  • Oogdrukmeting m.b.v. I-Care tonometrie

   Dit wordt gebruikt bij Glaucoom-screening

  • Spleetlamponderzoek

   Hierbij kijken we naar het voorste oogsegment: de oogleden, het hoornvlies, het oogwit (sclera), de voorste oogkamer, de iris, de ooglens, een deel van het glasvocht.

  • Traanfilm analyse

   Onderzoek van Droge ogen.

  • Onderzoek van oogleden

   Ook dit wordt gedaan bij onderzoek naar Droge ogen. We bekijken dan de conditie van de oogleden, Meiboomkliertjes en wimpers. Screening op MGD ( het verstopt zitten van de kliertjes van Meiboom veroorzaakt droge ogen en als het ontstoken raakt “strontjes” op het oog) en screening op Blefaritis; korstjes tussen de wimpers, rode ooglidranden en ontstoken ooglidranden.

  •  
  • Fotografie van het voorste oogsegment

   Dit gebeurt m.b.v. de spleetlamp microscoop en alles van het voorste oogsegment kan daarbij gefotografeerd worden. Dit biedt ons de mogelijkheid om de ogen goed te monitoren op veranderingen.

  • Cornea topografie

   Hierbij meten en bekijken we hoe de vorm van het hoornvlies is. Dit is standaard bij het aanmeten van contactlenzen.

   

  Onderzoek achterste segment van het oog:

   

  • Netvlies foto

   Fundusfotografie

   Hierbij bekijken we de conditie van het netvlies en de oogzenuw. Denk hierbij aan het onderzoek bij glaucoom, diabetische retinopathie,maculadegeneratie of hoge myopie en dergelijke. Het kan zijn dat het oog voor dit onderzoek gedruppeld wordt om de pupil voldoende wijd te maken.

  • OCT-Scan:

   OCT scan

   Bij een OCT Scan kunnen we een zeer nauwkeurige indruk krijgen d.m.v. een soort echografie met licht in plaats van geluidsgolven. Het licht wordt weerkaatst tegen het netvlies en zo kan het netvlies in gekleurde laagjes zichtbaar gemaakt worden. Een scheurtje of andere afwijking is zo snel te herkennen. Ook de oogzenuw kan zo in beeld gebracht worden voor het opsporen van bijvoorbeeld Glaucoom. Het is een pijnloos onderzoek waarbij je achter een apparaat zit en wat licht in het oog krijgt. Soms moeten voor onderzoeken als de OCT en de Fundusfoto, de ogen gedruppeld worden om de pupillen wat te verwijden. De druppels werken ongeveer voor 6 uur en dan gaat de pupil weer terug naar zijn normale grootte.

De optometrist let ook op een aantal andere zaken, zoals je oogbewegingen, pupilreacties, kleuren zien en je gezichtsveld.
Na alle onderzoeken worden de uitkomsten besproken en je krijgt een open en eerlijk advies betreffende de ogen. De uitkomsten kunnen verschillende resultaten hebben. Zo kan het zijn dat de optometrist het advies geeft om een bril, contactlenzen  aan te schaffen of samen een behandelplan opstelt. Als er afwijkingen geconstateerd worden, kan het zijn dat direct wordt doorverwezen via de huisarts naar de oogarts of orthoptist en in dat geval zijn de lijnen naar het ziekenhuis kort.

De kosten van het optometrisch onderzoek hangen af van de zorgvraag. Dit kan uiteen lopen van een oogmeting met spleetlamp onderzoek ( € 28,50) , cyclometing ( € 32,50) tot aan een uitgebreide netvliesscreening met daar dan de OCT en fundusfoto’s bij ( max € 75,00). Daarom stemmen wij eerst met de zorgvraag af uit de anamnese en bespreken dan welke onderzoeken we gaan doen. Uiteraard krijg je advies over de uitkomst en eventuele oplossingen voor deze zorgvraag en bespreken we samen het vervolg.

 

Ben jij ook benieuwd naar wat onze Optometrist voor jou kan betekenen?