Header Keratoconus Contactlenscentrum WFG

Aanmeten medische contactlenzen

Het aanmeten van een medische contactlens is bij Contactlenscentrum-WFG  een echt specialisme. Als je zicht niet goed gecorrigeerd kan worden door een bril, dan  kom je voor het aanmeten van een “medische lens”. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij een onregelmatige vorm van je oog, een extreem droog oog of na een oogoperatie of trauma. Deze lenzen meten we meestal aan in samenwerking met de oogarts. De oogarts controleert daarbij dan de gezondheid van je oog en of er extra behandeling nodig is met medicatie of een operatie. De optometrist gaat samen met jou kijken welke oplossing met contactlenzen het beste is om jouw zicht weer optimaal te maken.

 

Hoe weet je wanneer je een medische indicatie hebt voor het dragen van contactlenzen?

Een zeer hoge sterkte boven de 10,00 dioptrie valt onder de medische indicatie. Ook een groot sterkte verschil tussen je rechter- en linker oog  geeft een indicatie voor medische lenzen. Daarbij meet de optometrist medische lenzen aan. Andere voorbeelden van situaties waarbij iemand niet geholpen kan worden met een bril zijn bijvoorbeeld: Keratoconus, onregelmatige hoornvlies, irregulair astigmatisme of na een hoornvliestransplantatie. Ook aandoeningen als hoornvliesdystrofie of bij een oog met een litteken door trauma of ontsteking, kan het nodig zijn een medische lens aan te meten. Je hebt bij deze aandoeningen wazig zicht wat met een bril niet gecorrigeerd kan worden. Dit komt doordat je hoornvlies (de voorkant van het oog) dan veelal vervormd is door een dergelijke aandoening.  Je kijkt dan als het ware in een lachspiegel, maar dan verschillende lachspiegels door elkaar. Je beeld is vervormd, heeft schaduwen en is wazig. Met speciale, vaak vormstabiele, medische contactlenzen zorgt de optometrist er dan weer voor dan alle oneffenheden in je hoornvlies worden gecorrigeerd. Je krijgt dan weer een normaal en scherp beeld.

Hulpmiddelen:

Een medische lens wordt ook als hulpmiddel ingezet bij beschadiging van het oog door een trauma. Dan fungeert de lens als een “pleister” op de wond. Dit zijn speciale zachte contactlenzen: bandagelenzen. Bandage lenzen worden verschillend ingezet als hulpmiddel. Zelfs bij een oog waar een iris door trauma beschadigd is, kan de optometrist je de iris cosmetisch terug geven met een irisprintlens. Deze lenzen met een irisprint worden ook aangemeten om het oog  af te sluiten als je last hebt van storend dubbelzicht. De achterkant is dan zwart en niet- licht-doorlatend. Op de voorkant komt dan de aftekening van een iris. dan is het voor de buitenwereld net of het een gewone iris is.

 

Oogcontroles bij medische contactlenzen:

Wil je lenzen dragen op lange termijn, dan is een gedegen onderzoek en regelmatige controle van de ogen en contactlenzen een must. Het is van belang, zeker als medische lensdrager, dat je elk half jaar goed gecontroleerd wordt bij de optometrist. Ogen met dit soort afwijkingen kunnen veelal snel veranderen. Als dat het geval is, dan past de optometrist de pasvorm en sterkte van je medische lens weer aan.  Met een uitgebreid onderzoek naar jouw oog-conditie en persoonlijke omstandigheden, wordt een goed advies gegeven en kun je de contactlenzen comfortabel en veilig dragen. Dit advies krijg je niet alleen over je contactlenzen en vloeistof, maar betreft ook je oogconditie etc.

 

Wat kost een Medische lens?

Medische lenzen worden over het algemeen vergoed door de zorgverzekering. Wel wordt het optometrisch onderzoek en/of controle t.b.v. de medische lenzen in rekening gebracht. Daarvan is geen vergoeding uit de basisverzekering. Er geldt ook geen vergoeding voor bijbehorende vloeistof vanuit de basisverzekering.

De kosten van de aanmeting bedragen € 99,00

De kosten van de reguliere controle elke 6 maanden bedragen € 32,50

 

De wachttijden voor een afspraak voor het aanmeten van medische lenzen proberen wij binnen 1 week te houden. Je afspraak zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen. Voor de reguliere halfjaar controle van de ogen en de medische contactlenzen krijg je per mail een uitnodiging om een afspraak te maken. Voor spoedgevallen kan er in overleg met de optometrist dezelfde dag een afspraak gemaakt worden.

Header Keratoconus Contactlenscentrum WFG