Header Keratoconus Contactlenscentrum WFG

Aanmeten medische contactlenzen

Het aanmeten van een medische contactlens is bij Contactlenscentrum-WFG  een echt specialisme. Als je komt voor het aanmeten van een “medische lens”, dan betekend dit dat je een dusdanige oogafwijking hebt, waardoor je zicht niet goed gecorrigeerd kan worden door een bril. Deze lenzen meten we dan ook aan in samenwerking met de oogarts. De oogarts controleert daarbij dan de gezondheid van je oog en of er extra behandeling nodig is met medicatie of een operatie. De optometrist gaat samen met jou kijken welke oplossing met contactlenzen het beste is om jouw zicht weer optimaal te maken.

Hoe weet je wanneer je een medische indicatie hebt voor het dragen van contactlenzen?

Een zeer hoge sterkte boven de 10,00 dpt. valt onder de medische indicatie of een groot sterkte verschil tussen je rechter- en linker oog en daarbij meet de optometrist medische lenzen aan. Andere voorbeelden van situaties waarbij iemand niet geholpen kan worden met een bril zijn bijvoorbeeld: Keratoconus, onregelmatige hoornvliesvorm, irregulair astigmatisme, na een hoornvliestransplantatie, hoornvliesdystrofie of na bij een oog met een litteken door trauma of ontsteking. Als je hoornvlies, de voorkant van het oog, vervormd is door een dergelijke aandoening, dan heb je wazig zicht wat met een bril niet is op  te lossen. Je kijkt dan als het ware alsof je in een lachspiegel kijkt, maar dan verschillende lachspiegel door elkaar. Je beeld is vervormd, heeft schaduwen en is wazig. Met speciale, vaak vormstabiele, medische contactlenzen zorgt de optometrist er dan weer voor dan alle oneffenheden in je hoornvlies worden gecorrigeerd en je weer een normaal en scherp beeld hebt.

Een medische lens wordt ook als hulpmiddel ingezet bij beschadiging van het oog door een trauma; als het ware is het dan een “pleister” op de wond met een bandagelens. Zelfs bij een oog waar een iris mist, kan de optometrist je cosmetisch een iris terug geven met een irisprintlens of het oog daarmee “afsluiten” als je last hebt van storend dubbelzicht.

Oogcontroles bij medische contactlenzen:

Wil je lenzen dragen op lange termijn, dan is een gedegen onderzoek en regelmatige controle van de ogen en contactlenzen een must. Zeker als medische lensdrager is het van groot belang dat je elk half jaar goed gecontroleerd wordt bij de optometrist, omdat ogen met dit soort afwijkingen veelal snel kunnen veranderen. Als dat het geval is, dan past de optometrist de pasvorm en sterkte van je medische lens weer aan.   Met een uitgebreid onderzoek naar jouw oog-conditie en persoonlijke omstandigheden, wordt een goed advies gegeven  en kun je de contactlenzen comfortabel en veilig dragen. Dit advies krijg je niet alleen over je contactlenzen en vloeistof, maar betreft ook je oogconditie etc.

Medische lenzen worden over het algemeen vergoedt door de zorgverzekering. Wel wordt het optometrisch onderzoek en/of controle t.b.v. de Medische lenzen in rekening gebracht. Daarvan is geen vergoeding uit de basisverzekering. Er geldt ook geen vergoeding voor bijbehorende vloeistof vanuit de basisverzekering.

De kosten van de aanmeting bedragen € 67,50.

De kosten van de reguliere controle elke 6 maanden bedragen € 28,50

 

De wachttijden voor een afspraak voor het aanmeten van medische lenzen proberen wij binnen 1 week te houden. Je afspraak zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen. Voor de reguliere halfjaar controle van de ogen en de medische contactlenzen krijg je per mail een uitnodiging om een afspraak te maken. Voor spoedgevallen kan er in overleg met de optometrist dezelfde dag een afspraak gemaakt worden.

Header Keratoconus Contactlenscentrum WFG