Medische Contactlenzen

Wat zijn medische lenzen?

Wij meten in de praktijk medische lenzen aan. Een contactlens is medisch als je ogen niet met een bril scherp kunnen kijken. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je niet altijd scherp zicht hebt met een bril. Vaak is het wel dat het wordt veroorzaakt door een oogziekte of oogaandoening. Ook een trauma aan het oog kan dusdanig zijn dat je met een bril slecht zicht hebt. Je kunt ook simpelweg een hoge sterkte hebben of een groot sterkte verschil tussen recht en links. Al deze lenzen soorten vallen dan onder medische indicatie. De aanmeting gaat vaak in nauwe samenwerking met de oogarts. Deze speciale lens worden over het algemeen vergoed uit de basisverzekering.

Wanneer draag je een harde medische lens?

Het kan zijn dat het hoornvlies vervormd is door een oogaandoening, door een trauma, door een litteken of wrijven in het oog. Je hoornvlies aan de voorkant van het oog moet eigenlijk mooi rond gebold zijn ; als een voetbal. Nu zijn er oogaandoeningen zoals bijvoorbeeld Keratoconus waarbij het hoornvlies heel erg vervormd. Het hoornvlies verslapt en gaat uitstulpen. Je kijkt als het ware door een lachspiegel: alles is gek vervormd. Maar bedenk je dan eens dat er bijvoorbeeld 8 lachspiegels door elkaar zitten. Daardoor ontstaat een erg vervormd, wazig en vaak dubbel beeld.

Header Keratoconus Contactlenscentrum WFG
Keratoconus Contactlenscentrum WFG

Hoe werkt een harde medische contactlens?

Correctie van een dergelijk oog kan heel goed met een harde vormstabiele lens. Doordat de lens dan in zijn model blijft, worden tranen gevangen tussen het oog en de lens. Deze tranen vullen fictief de lachspiegels weer af tot een vlak oppervlakte, waardoor je weer een normaal beeld hebt. Dus alle onregelmatigheid van het oog oppervlak wordt hiermee “weggepoetst”. We gebruiken de harde medische lenzen ook als iemand een hoornvliestransplantatie heeft gehad. Ook dan is immers het oogoppervlak niet meer mooi egaal gebold. En dit geld ook voor mensen die een trauma aan het hoornvlies hebben gehad waardoor er een litteken is ontstaan. Een litteken maakt dan dat het oogoppervlak weer onregelmatig is en er is correctie van het zicht nodig met de harde medische lens. Voor het aanmeten van een medische lens hebben we dagelijks spreekuur en kun je met al je vragen terecht.

Wanneer draag je een zachte medische lens?

Zachte lenzen worden op medische indicatie aangemeten in verschillende toepassingen. Een van de voornaamste hierin is de functie als bandagelens: je draagt de zachte lens dan als een pleister op de wond. Dit kan zijn bij een forse beschadiging van je oog, bij extreem droge ogen of bij extreem gevoelige ogen. Iedereen heeft wel eens een vervelende zandkorrel in het oog gehad. Dat voelt dan naar; je gaat tranen en wilt wrijven in het oog. Maar bij een beschadigd oog is dat natuurlijk geen goed idee. De klachten worden met een zachte bandage contactlens dan gelijk minder; je voelt niet meer pijnlijke knipper van het ooglid, her overmatig tranen stopt en je kunt weer normaal functioneren. Ook als iemand overgevoelig is voor een harde lens, maar wel genoodzaakt is deze te dragen , dan kan er een bandage contactlens onder de harde lens gedragen worden. Dit noemen we een “piggy bag systeem”. Je draagt dan de zachte lens om het oog te beschermen en het gevoel af te zwakken. De harde lens is dan weer voor het herstellen van goed zicht

. Piggy bag systeem Contactlenscentrum-WFG

Irisprint Contactlenzen

Een andere toepassing is de irisprintlens. Die meten wij aan bij mensen die een beschadigde iris hebben. De lenzen hebben een zwarte achterkant. Die laat geen licht door, maar in het midden van de lens zit dan wel een kleien opening. Deze opening bootst eigenlijk je pupil na. Hierdoor wordt je niet meer overbelicht en kun je normaal zien. Ook gebruiken wij deze lens om een oog te occluderen. dat wil zeggen dat we het oog als het ware afplakken, zodat je er niets meer mee ziet. Mensen die heel erg dubbel zien met 2 ogen en dat met een bril niet meer kunnen laten corrigeren, zijn hier erg mee gebaat. De voorkant van deze zwarte lens heeft het normale uiterlijk van een iris. Wij zoeken dan ook zorgvuldig naar een kleur die zo goed mogelijk matcht met je eigen oogkleur. Dan lijkt het voor de buitenwereld net of het je eigen oog is.

Irisprint lens Contactlenscentrum-WFG

Worden medische lenzen vergoed door de verzekering?

Als je niet normaal kunt kijken met een bril of een gewone contactlens, dan kom je in aanmerking voor een medische lens. Judith haring heeft al meer dan 20 jaar ervaring in het aanmeten en controleren van medische lenzen. “Superleuk, omdat het uitdagend is om voor elk oog een passende oplossing te maken. Geen oog is hetzelfde” zegt zij, ” en het is de kunst om out of the box te denken. Er is geen standaard type medische lens en elk oog heeft zijn eigen uitdaging. Heerlijk om te doen en oh zo dankbaar dat ik dan diegene kan zijn die het zicht weer terug geeft aan de klant!”

Header Optometrische Screening Contactlenscentrum WFG

Als er vragen zijn, mail dan naar info@contactlenscentrum-WFG.nl