CBR Rijbewijs keuring: groot rijbewijs

Even een ” weetje”  voor alle stoere mannen en vrouwen die achter het stuur zitten van een vrachtauto of bus.

Ik kwam in de Contactlens Inside een leuk artikel tegen van mijn oude studiegenoot Eef van der Worp. Hij deelde in dit artikel dat je blijkbaar volgens het CBR voor een groot rijbewijs vanaf een sterkte +8,00 of – 8,0 Dpt verplicht bent om contactlenzen te dragen.

Hij schrijft: Navraag bij Wim ten Buren, communicatieadviseur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), leverde de volgende informatie op: “Een bril mag niet sterker zijn dan +8 of -8 vanwege de randvertekening.CBR-weetjes contactlenscentrum wfg Hoorn NH

Oftewel, de vervorming van het beeld in de randen van een te dikke bril.” Zo krijgt een bril van -10 dpt bij 1cm afzakken (bepaald niet uitzonderlijk: soms zakken brillen wel 3 cm of meer af) een refractiefout van 1 dpt, hetgeen gemiddeld een daling van gezichtsscherpte geeft van 40 %.

Daarmee komt de vrachtwagenchauffeur, wanneer die goed gecorrigeerd een visus van 1,0 (gezichtsscherpte 100 %)  zou hebben, onder de minimale visus van 0,8 (80 % zicht) Bij een sterkte van +10 dpt krijgt de chauffeur wanneer hij 1 cm naast het optische centrum kijkt een prismatische werking van 10 prisma wat overeenkomt met een gezichtsveldverkleining van ongeveer 10 à 11 graden.

Dit is iets om rekening mee te houden bij uw hoog hypermetrope, en dus ook hoog myope, brildragers met een groot rijbewijs. Wettelijk gezien: contactlenzen dus in ieder geval bij een sterkte hoger dan + of – 8,00.

Heb je vragen, neem dan even contact op met Contactlenscentrum-WFG