Medische contactlenzen

Wat is een medische contactlens?

Een contactlens is “medisch” als je oogafwijking niet met een bril gecorrigeerd kan worden. Dan kun je wel een sterkte laten meten en als die sterkte dan optimaal is gemeten, kun je nog steeds niet goed zien. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is in dit soort gevallen het hoornvlies niet mooi zuiver gebold of helder. Medische lenzen worden vergoed uit de basisverzekering en veelal in samenwerking met een oogarts aangemeten. Wij, de optometristen van Contactlenscentrum-WFG, werken daarvoor samen met verschillende oogklinieken.

Wat is het hoornvlies?

Je hoornvlies is je venster naar de buitenwereld en moet mooi helder en regelmatig van vorm zijn. Het is het voorste doorzichtige deel van het oog.  Bij mensen die geen bril of lenzen nodig hebben is het hoornvlies mooi gelijkmatig gebold, als een voetbal. Een normale plus- of minsterkte die iemand nodig heeft, wordt veroorzaakt doordat de lengte van het oog ofwel te kort- of te lang is gegroeid. Je bent dan verziend of bijziend.

Wat nu als je hoornvlies vervormd is?

Het kan ook zijn dat je niet scherp ziet, omdat je hoornvlies niet de ideale regelmatige bolvorm van een bal heeft, maar bijvoorbeeld de vorm van een rugbybal. Omdat dan de ene bolling vlakker is dan de andere bolling haaks daarop, ontstaat er een cilinder sterkte. Dat is een sterkte in 1 richting van het oog; we noemen dit astigmatisme. Er zijn echter ook oogvormen die onregelmatig zijn van vorm en die kun je dan niet corrigeren met enkel een plus- , min-, of cilindersterkte. We noemen dit irregulair astigmatisme. Doordat het hoornvlies onregelmatig van vorm is ontstaat er veel schaduwbeeld: het beeld vloeit uit, wordt dubbel en licht gaat stralen, alsof je met betraande ogen in een kaarslicht kijkt. Je kijkt dan als het ware in een lachspiegel, en dan niet 1 lachspiegel, maar bedenk dat dat er 8 lachspiegels door elkaar zijn. Dit kan niet met een bril of normale contactlens gecorrigeerd worden. Bij dit soort aandoeningen ligt er veelal een medische oogafwijking of oogziekte aan ten grondslag.

Medische lens: Wanneer is een contactlens medisch?

Als je zicht niet met een bril of gewone contactlens gecorrigeerd kan worden, dan kan het zijn dat jouw hoornvlies onregelmatig is en je in aanmerking komt voor een medische contactlens. Deze lenzen zijn vaak vormstabiel. De correctie komt omdat het traanvocht tussen hoornvlies en contactlens de onregelmatigheid opvult. Daarmee worden, als het ware, de lachspiegels (zoals hierboven beschreven) afgevuld met vocht tot een vlakke spiegel. De voorkant van de medische contactlens heeft dan weer de mooie regelmatige bolvorm die een goed hoornvlies zou moeten hebben.  De achterkant  (binnenkant) van de contactlens is dan onregelmatig om op het vervormde hoornvlies goed te passen. Je hebt dat weer een normaal beeld en goed zicht. Dit komt voor bij bijvoorbeeld oogaandoeningen als Keratoconus.

Wat is Keratoconus?

Keratoconus is een vormafwijking van het hoornvlies. De vorm is niet mooi rond gebold, maar gaat uitstulpen naar voren toe. Het zakt uit in de vorm van een borst. Daardoor ontstaat een erg onregelmatige bolling in het hoornvlies en wordt je slechtziend. Het heeft een erfelijke belasting, maar kan ook ontstaan doordat mensen erg wrijven in het oog. Keratoconus ontstaat vaak in de pubertijd, eerst met 1 oog, maar later ook bij het andere oog. Omdat het niet bij beide ogen tegelijkertijd ontstaat, wordt het helaas soms pas later ontdekt.

Keratoconus is een progressieve hoornvlies aandoening. In de jeugdige jaren is de progressiviteit het meest. Gelukkig zijn er, naast de zicht correctie, ook behandelingen als Crosslinking, om deze progressiviteit te stoppen.  Je gaat er niet beter van zien, want de vervorming die er is, blijft nu eenmaal. Maar je voorkomt wel erger.

Contactlenscentrum-WFG is al meer dan 22 jaar actief in het aanmeten van medische lenzen zoals bij keratoconus. Maar ook bij hoornvlies transplantaties of na een oogtrauma.

Heeft u vragen n.a.v. dit bericht, mailt u ons dan op info@contactlenscentrum-wfg.nl