Bijziendheid bij kinderen tegengaan

Contactlenzen om bijziendheid te remmen.

Bijziendheid:

Bijziendheid wordt veroorzaakt door een te lange groei van het oog. Met name bij kinderen  tussen de 7 en 17 jaar groeit het oog erg. Als het oog te lang wordt, heb je slecht zicht in de verte zonder correctie. Hoge bijziendheid (hoge min-sterkte) brengt ook risico’s met zich mee. Hoe meer bijziend hoe hoger een kans is op staar, glaucoom (hoge oogdruk) of netvliesproblemen bij latere leeftijd. De groei van het oog kan geremd worden. Dit kan gebeuren met een behandeling van atropine in het oog of m.b.v. contactlenzen. Binnen de contactlenzen kennen we inmiddels 2 goedwerkende producten, waaronder Ortho-K-lenzen en de CE-goedgekeurde-1-day-MiSight.

Behandeling van kinderen met toenemende bijziendheid:

Onlangs heeft Judith een opleiding gedaan tot Myopie-expert waarbij bijziendheid m.b.v. contactlenzen behandeld wordt. Bij ortho K draag je een harde lens waarmee je slaapt.
De Ortho-K- lens vervormt het oogoppervlak waardoor je overdag kunt zien zonder correctie. Deze vervorming geeft vertekening van licht in het oog waardoor de rem komt op de ooggroei en bijziendheid.

Wel moet je je realiseren dat ortho-K  erg belastend kan zijn voor het oog. Immers slapen met een lens geeft altijd een vergroot risico op infecties en het oog krijgt bijziendheid-bij-kinderen- Contactlenscentrum wfggedurende de nacht te kort zuurstof. Judith vertelt: “Vanuit de oogheelkunde heb ik veel gezien  van hoornvliezen die problemen hebben ondervonden door het slapen met een lens. Bij Ortho-K is het heel belangrijk dat dit aangemeten wordt door een optometrist om problemen te voorkomen.

Een andere optie is behandeling met MiSight-1-day-lenzen.” De MiSight® 1 day heeft speciale behandelzones met ActivControl® technologie. In de contactlenzen zijn speciale ringen verwerkt waardoor verergering van bijziendheid actief wordt geremd en je tegelijkertijd scherp zicht hebt. Het is een zachte lens die je dagelijks vernieuwd. ”Elke dag een nieuwe lens is het meest frisse en veilige systeem om überhaupt lenzen te dragen, dat zou elke ouder toch voor het kind willen lijkt mij”, aldus Judith. Met deze lens kunnen we 50 % van de ooggroei en bijziendheid remmen. Daarnaast is het voor kindere

n belangrijk om dagelijks minimaal 2 uur lang buiten te zijn, want direct daglicht in het oog remt de ooggroei en bijziendheid. Ook is het advies om na een half uur op een telefoon of tablet te kijken, dan minimaal een minuut in de verte te kijken. Zet ook de schermen op een nightshift-stand i.v.m. het schadelijke blauwe licht.

De behandeling is dus een combi van factoren en met de MiSight-1-day-lens bewezen effectief. Heeft u vragen of interesse mailt u dan naar info@contactlenscentrum-wfg.nl of kijk op www.ikkijkverder.nl.