Blefaritis en MGD; een oorzaak van droge ogen Blefaritis en MGD: een oorzaak van droge ogen.

Wat is Blefaritis en MGD?

Blefaritis is een medische term voor ontstoken ooglidranden. MGD is een vorm van Blefaritis waarbij ook de talguitscheiding van de meiboomkliertjes verstoort is.

Beide zijn vaak chronische aandoeningen en kunnen een instabiele traanfilm veroorzaken en daardoor klachten veroorzaken als droge ogen en jeuk. Ook bij het dragen van contactlenzen kan het onbehandeld problemen veroorzaken.

Traanfilm:Eye-cure-lens contactlenscentrum wfg hoorn

Om goed te kunnen zien hebben we een heldere en stabiele traanfilm nodig. De traanfilm bestaat naast water ook uit eiwitten, talg en slijm. Bij elke knipperslag worden er weer nieuwe tranen verdeeld over het oogoppervlak. Het beschermt, smeert het oog en zorgt voor de afvoer van vuiltjes in het oog en de vettige  talglaag zorgt ervoor dat de traan niet zo snel verdampt.

Klachten bij een instabiele traanfilm:

Droge ogen, branderigheid of zandjesgevoel, vermoeide ogen, overvloedig tranen uit reflex en wisselend zicht.

Symptomen Bleferitis/ MGD:

Blefaritis veroorzaakt vaak rode, geïrriteerde en jeukende ooglidranden. s’Ochtends bij het wakker worden kunnen er korstjes tussen de wimpers zitten of de oogleden zien er vettig uit. Bij een langer bestaande Blefaritis kunnen wimpers zelfs verminderen en afbreken. De kans op Blefaritis en MGD neemt toe bij het ouder worden, maar er kunnen ook andere dingen meespelen als medicijngebruik, bacteriële infectie, allergie,zwangerschap of menopauze, chronische slijmvliesontsteking of diabetes en schildklierafwijkingen.

Behandeling:

Blefaritis en MGD zijn vaak chronische aandoeningen. Je kunt het niet genezen maar wel zo behandelen dat de klachten afnemen. De basis van behandeling bestaat uit een goede ooglidhygiëne. Dot houdt in dat er dagelijks warme natte kompressen op gesloten ogen wordt aangebracht gedurende minimaal 5 minuten. Hierdoor openen de poriën van de kliertjes zicht en kunt u de kliertjes door massage van de ooglidranden makkelijker uitdrukken. Dit masseren en uitdrukken, doet u dan met een wattenstaafje of schijfje.

Eye Cure Oogmasker:

Het Eye Cure Oogmasker is een goed hulpmiddel om opeen gemakkelijke manier het warme natte kompres zijn werk te laten doen. U activeert het masker door een kliksysteem waardoor eer een reactie ontstaat in de vloeistof van het masker en een goede warmte afgeeft voor de behandeling. Het Eye Cure masker kunt u ongeveer 90 keer hergebruiken. Eventueel kunt u hierbij als toevoeging nog kunsttranen gebruiken ter extra bevochtiging van het oog.