Judith Haring bij RTL 4 Mijn leven, Mijn gezondheid

Judith geeft in het RTL 4 programma Mijn leven, Mijn gezondheid advies over het algemene gebruik van contactlenzen.

Tegenwoordig kun je overal contactlenzen kopen, bij de Optometrist/ specialist, bij de opticien, via internet of supermarkt/ drogist.

Helaas realiseren mensen zich vaak niet dat als je lenzen zo maar ergens koopt zonder dat de ogen opgemeten zijn en gescreend zijn, dat het niet niet altijd gaat om lenzen die goed passen bij het oog. De kans bestaat dus dat in zo’n geval de lens het oog “afknijpt”of te kort zuurstof doorlaat. Het gevaar hiervan is dat er bloedvaten het hoornvlies in kunnen gaan groeien en bij langdurig zuurstof te kort kan de binnenlaag van het hoornvlies, het endotheel van structuur veranderen, wat natuurlijk absoluut niet wenselijk is. Immers als je aan contactlenzen begint, wil je natuurlijk het liefst lange termijn politiek bedrijven.

Daarom is een gedegen onderzoek voor het aanmeten door een specialist een “must”!

Je krijgt dan advies op maat, je kunt de lens testen die precies bij jouw ogen past en bij jouw dagelijkse omstandigheden. Na een proefperiode worden de ogen dan weer gecheckt en kan bij elke check-up eventueel een aanpassing plaatsvinden als bijvoorbeeld de sterkte gaat wijzigen, als je dagelijkse omstandigheden wijzigen met bijv. hele droge lucht en dergelijke, of als je als 40-plusser opeens een leesbril nodig hebt. Dan kun je gaan testen met multifocale lenzen.

Ook komt bij zo’n onderzoek de traanfilm aan bod.  gekeken wordt hoe de kwaliteit van de traanfilm is en daarop kan dan gericht advies komen voor welk lensmateriaal het beste past bij jouw tranen en jouw dagelijkse omstandigheden. Samen met het lensmateriaal is ook het gebruik van een bijpassende vloeistof  nodig. Dan kun je zelfs met ‘droge”ogen een geschikte lens en lensvloeistof aangemeten krijgen en met veel plezier gaan dragen.

Tot slot mijn advies: Laat je ogen voordat je begint met contactlenzen screenen door een HBO optometrist of gecertificeerde contactlensspecialist die aangesloten is bij branchorganisatie ONVC of OVN. Laat je goed adviseren en regelmatig controleren. Je gaat immers ook naar de tandarts en je ogen zijn minstens zo belangrijk. Je ogen verdienen het !!!

Bekijk hier de aflevering!